Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023 en 2024?

Kort samengevat

Zonnepanelen blijven interessant, ook als je ze in 2024 of later laat plaatsen. Elke keer als jij stroom verbruikt op het moment dat er ook energie wordt opgewekt, wordt de opgewekte energie als eerste verbruikt. Dat bespaart je direct energiekosten. Is het verbruik en de opgewekte stroom op dat moment gelijk óf de opgewekte stroom meer dan je verbruik? Dan is dat 'gratis stroom' en hoef je geen energie van de energiemaatschappij te kopen. Daarnaast blijft de terugleververgoeding bestaan en krijg je vanaf 2031 een vergoeding over álle opgewekte energie die je terug geleverd hebt aan de energiemaatschappij. 

Wat er precies gaat veranderen en hoe dat er uit ziet, lees je hieronder

Wat is salderen?

Salderen is simpel gezegd het terug leveren van de door zonnepanelen opgewekte energie aan de energiemaatschappij en het verrekenen van deze terug geleverde energie met jouw verbruikte energie. Zonnepanelen wekken energie op, ook als jij geen stroom verbruikt. Deze opgewekte energie wordt dan terug geleverd aan de maatschappij. Als jij vervolgens ’s nachts de wasmachine en droger aan zet, dan wekken je zonnepanelen geen energie op, maar verbruik je wel energie. Deze energie krijg je dan van de energiemaatschappij. Tot en met 2024 kan je alle energie die jouw zonnepanelen opwekken wegstrepen tegen de energie die jij verbruikt, ook al krijg je deze energie eerst van de energiemaatschappij. Daarnaast krijg je een vergoeding voor het terugleveren van energie dat boven je eigen verbruik ligt, de terugleververgoeding. Hebben jouw zonnepanelen in een jaar meer energie opgeleverd dan dat je verbruikt in een jaar, dan moet de energiemaatschappij jou een vergoeding geven voor het terugleveren van die extra energie. Dat is de terugleververgoeding. Vanaf 2025 gaat de salderingregeling veranderen.

Wat verandert er vanaf 2025 in de salderingregeling?

De salderingsregeling gaat waarschijnlijk vanaf 2025 veranderen, maar de terugleververgoeding blijft voorlopig. 

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingregeling. De Eerste Kamer moet hier nog akkoord mee gaan. Als dit het geval is, dan zal vanaf 2025 en tot 2031 de salderingregeling worden afgebouwd. De energie die je opwekt, maar niet verbruikt, wordt nog steeds terug geleverd aan de energiemaatschappij. Echter, het wegstrepen van je eigen verbruik tegen de door jouw zonnepanelen opgewekte energie zal waarschijnlijk gaan vervallen. 

De salderingregeling wordt naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2025 afgebouwd. 

Aan het einde van het jaar krijg je wel nog steeds een vergoeding voor het terugleveren van opgewekte energie.

Als de salderingregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, zal dat als volgt verlopen. Vanaf 2025  wordt 64% van je opgewekte energie weggestreept tegen je verbruik. Vanaf 2031 zal dan de de hele salderingregeling. De opgewekte energie wordt dan niet meer weggestreept tegenover je verbruikte energie. 

Afbouw salderingregeling
2023: 100% 
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%

 

Hoe bespaar je zoveel mogelijk op je energiekosten?

Overdag, wanneer het buiten licht is, wordt er energie opgewekt. Gebruik huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger, vaatwasser of de laadpaal voor de auto dan ook vooral overdag. De opgewekte stroom via de zonnepanelen wordt dan direct verbruikt voor de huishoudelijke apparaten of de auto. Nog een goede tip is om deze huishoudelijke apparaten afzonderlijk van elkaar te laten draaien, en niet tegelijkertijd. Zo voorkom je een piek in het verbruik en kan je het verbruik spreiden over de tijd dat er energie wordt opgewerkt.

 

Kan je dan alleen nog wassen of de auto opladen wanneer de zon schijnt?

Nee hoor. Ook op bewolkte dagen wekken zonnepanelen energie op. Bekijk het dashboard van Soteq of andere leverancier om te zien hoeveel energie dat is en vergelijk dat met je verbruik. Bepaal aan de hand daarvan op welke tijdstippen er de meeste stroom wordt opgewekt. Stel de timer op de wasmachine of vaatwasser in en voilá, het apparaat gaat stroom verbruiken op het moment dat de zonnepanelen de meeste energie opwekken. Daarnaast krijg je aan het einde van een jaar dus nog steeds een terugleververgoeding van de stroom die wel is opgewekt, maar niet verbruikt. Trek je deze terugleververgoeding af van je energiekosten, dan zal je zien dat je energiekosten lager zijn dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.

 

Waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn:

  • Zonnepanelen zijn nu goedkoper dan ooit. Bereken direct jouw voordeel direct via onze bespaar-scan
  • Zonne-energie is nog steeds een groene, duurzame energie die bijdraagt aan een schoner milieu.
  • Bij 12 zonnepanelen bespaar je zo'n 1600 euro per jaar (uitgaande van een stroomprijs van €0,40).
  • Na 8 jaar heb je de investering van de zonnepanelen terugverdient.
  • Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee, dat betekent dat je na die acht jaar nog 17 jaar hebt om geld te besparen op je energiekosten. Daar kan je dan weer andere leuke dingen mee doen, zoals een dagje weg. 

Klanten reviews